fbpx

Hjælp til mavegener med Low FODMAP diæt

Lider du af mavegener, som oppustet og udspillet mave, mavekramper, hyppige toiletbesøg og/eller forstoppelse, kvalme og træthed, over en periode på 3 måneder eller mere, kan du lide af Irritabel tyktarm (IBS).

Det kan være svært at få diatogiseret irritabel tyktarm.
Diagnosen stilles ud fra dine symptomer, samtidig med at man vil udelukke, at der foreligger betændelser eller andre sygdomme i tarmen eks. ved kikkert-undersøgelser og måske også undersøge for laktoseintolerans eller glutenallergi med mere.

Årsag til irritabel tyktarm

Årsager til irritabel tyktarm kendes endnu ikke, men vestlig livsstil og kost, ændret mønster for tarm-bevægelser og nervesystemet i tarmen og gentik, menes at kunne være nogle af synderne til irritabel tyktarm.

Gode resultater ved ændring af kosten

Monash University, som ligger i Melbourne i Australien, tester bl.a. fødevarer og har udviklet en diæt kaldet Low FODMAP, som kan afhjælpe de fleste symptomper ved irritabel tyktarm. Undersøgelser viser at ca. 75% af mennesker med IBS oplever symptomlindring på en lav FODMAP diæt.

Forskere ved Monash University lancerede i december 2012 en mobil-app til både Iphone og Android, som kan hjælpe med at håndtere gastrointestinale symptomer forbundet med irritabelt tarmsyndrom.
App’en giver brugerne nøjagtige oplysninger om, hvilke fødevarer der kan udløse IBS-reaktioner.

Low FODMAP diæt

Low FODMAP diæt fungerer ved at begrænse fødevarer, der indeholder mange kulhydrater kaldet FODMAPs. 
Den bedste måde at lindre IBS-symptomer er, ved at undgå fødevarer, der indeholder en familie af kulhydrater, der er kendt som FODMAP’s (gærbare, oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler), som er dårligt absorberet af mave-tarmkanalen.

I FODMAP app’en benyttes et trafiklyssystem i form af rød, gul og grøn, som indikere om den enkelte fødevare indeholder FODMAP’s og hermed er god for dig med irritabel tyktarm at spise.

Grundliggende råd

Er du en af de mange mennesker der daglig lider af mavegener, kan disse grundliggende råd også være et skidt på vejen til et bedre velvære:

  • Spis små regelmæssige måltider.
  • Spis langsomt og tyg maden grundigt.
  • Drik godt med vand.
  • Undgå fed mad, lyst brød, kager og slik.
  • Motioner mindst 30 min. om dagen.
  • Spis mælkesyrebakterier.

 
 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *